Melding maken?
Melding maken?

Project Spannende geschiedenis

TWENTE – Op acht verschillende plekken in Twente is deze zomer het Industrieel erfgoed op een bijzondere manier tot leven gebracht. Luisterverhalen, ondersteund met historisch videomateriaal geven een kijkje in de geschiedenis van de Twente industrie. De textielindustrie en zoutwinning komen op verschillende plekken aan de orde, maar ook de techniek, de stoomtrein en de lijnoliewinning zijn in de verhalen verwerkt. De acht verhalen kunnen op locatie worden beluisterd met de eigen smartphone. Scan daarvoor de QR-code op het informatiepaneel bij iedere geselecteerde plek. Je kunt ook een kijkje nemen op www.visittwente.nl en de verhalen daar beluisteren. De luisterverhalen en de informatiepanelen zijn tot stand gekomen vanuit het project Euregionetwerk Industriecultuur.

Acht bijzondere plekken in Twente
De informatiepanelen met QR-code zijn geplaatst bij Het Wevershuisje in Almelo, Museum Bussemakershuis in Borne, Zoutmuseum in Delden, de Museumfabriek in Enschede, Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen, Hazemeijer/Techniekmuseum Oyfo in Hengelo, de Pelmolen in Rijssen en Museum Vriezenveen in Vriezenveen. Bij iedere locatie staat een fiks informatiepaneel met daarop een verhaal over de geschiedenis van de industrie ter plekke. Op het paneel staat naast de QR-code ook een toeristische kaart van de directe omgeving. Op die kaart is een fiets- of wandelroute ingetekend die de bezoeker nog meer inspiratie geeft over het industrieverleden van die plek. Het informatiepaneel met de kaart maakt onderdeel uit van het Routenetwerk Twente, dat je op honderden plekken in Twente tegenkomt.

Euregionetwerk Industriecultuur
In dit project werken verschillende organisaties vanuit Twente, Achterhoek, regio Arnhem Nijmegen en aangrenzend Duitsland samen. Euregio – Gronau heeft de uitvoering financieel mogelijk gemaakt. In Twente is de coördinatie verzorgd vanuit Routenetwerken Twente, Visit Arnhem Nijmegen en Twente Marketing. De acht musea hebben ieder hun medewerking verleend aan de totstandkoming van alle producties. Behalve de acht luisterverhalen in Twente zijn er ook dergelijke verhalen in het Duitse gebied vlak over de grens als ook in Gelderland uitgebracht. De historisch geïnteresseerde bezoeker kan zich deze zomer per fiets, wandelend of per auto op tientallen plekken verdiepen in de rijke industriegeschiedenis van het Euregio-gebied.

 

Delen